Dziś w kategorii Slow Food coś jednak z pogranicza Fastfood i Fingerfood, ale na zdrowo – bez mąki, zbędnego tłuszczu i jajek. Pyszne, szybkie danie – najlepsze na przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, przekąskę w pracy. Inne oblicze tortilli. Pokochacie tą prostotę i ten smak. Przedstawiam Wam zatem: Muffiny z tortilli 🙂

IMG_3110

Potrzebujemy

1 opakowanie dużych tortilli – żeby było zdrowiej polecam pełnoziarnistą

1 opakowanie sznycli z indyka – może być jedna pierś z indyka

1/2 opakowania świeżego szpinaku – nie może być mrożony!

3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa bio – masła

Kozi parmezan np. grecki Kefalotiri – kupicie w dyskoncie z owadem w tle

Kozi ser podpuszczkowy (biały, wygląda trochę jak nasz gouda)

Płatki migdałowe

Odrobina soku z cytryny

Sól, pieprz, przyprawa madras (lub curry), zioła dalmatyńskie (lub sama bazylia)

Poza tym: duża forma na 12 muffinek lub 12 większych foremek na muffinki, miska do mieszania farszu

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy szpinak, a potem drobno go kroimy. Podobnie z filetami z indyka – kroimy je na małe kawałeczki. Całość wrzucamy do miski, dodajemy sól, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę. Do tego na tarce ścieramy kozi parmezan – myślę, że objętościowo powinno wyjść ok. 2 łyżek stołowych. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

IMG_3094

Tortille rozkładamy na blacie lub drewnianej desce i wykrajany okrągłym naczyniem placki – nasze narzędzie do wycinania powinno mieć średnicę ok 12 cm. Ja wykorzystałam tutaj wieczko od plastikowego pojemnika do żywności. Możecie pobawić się też w wycinanie nożem, ale jest to o wiele bardziej pracochłonne.

IMG_3097

Wycięte okrągłe placki wkładamy do foremek na muffinki, tworząc zakładki z ciasta, tak aby lepiej układało się w formie. Pozostałe kawałki tortilli układamy na spodzie już powkładanych placków – w ten sposób spód naszych babeczek będzie grubszy i woda z mięsa i szpinaku nie rozmiękczy babeczek za bardzo podczas pieczenia. Przed nałożeniem farszu, każdą babeczkę smarujemy od środka odrobiną masła. Farsz nakładamy zostawiając nieco wystającej tortilli, która podczas pieczenia ładnie się zarumieni i będzie chrupiąca.

 

Na wierzch przygotowanych babeczek kładziemy pokrojony w paski lub starty podpuszczkowy ser kozi. Całość uzupełniamy płatkami migdałowymi. Tortille pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Muffiny pałaszujemy lekko ostudzone. Gwarantuję Wam, że będziecie chcieli więcej :)!

Smacznego!

E.